kako poteka izdelava spletnih strani

Kako poteka izdelava spletnih strani

Spletne strani služijo podjetjem pri pridobivanju strank in informiranju le-teh. Vsako podjetje ima odvisno od branže svoje zahteve, ki so specifične glede dejavnost in način poslovanja. Skladno s tem specifikam mora biti izdelana tudi spletna stran, a mora hkrati upoštevati splošna pravila in najboljše prakse posamezne branže. Potek izdelave in optimizacije spletne strani je zato premišljen in načrtovan, z namenom, da je končni izdelek funkcionalen in homogen ter seveda delujoč.

Kako poteka zasnova spletne strani

Pred začetkom vnašanja vsebine na spletno stran je potrebno ugotoviti, katera platforma bo najbolj primerna za izdelavo spletne strani, kakšno bo struktura spletne strani in kako bo spletna stran oblikovana. Pomembno je tudi, kako bo strukturirana spletna stran iz vidika SEO optimizacije in kako bo omogočala izvajanje vsebinskega marketinga.

Potek izdelave spletne strani:

  1. Analiza nakupnega procesa
  2. Analiza iskanj
  3. Načrtovanje strukture spletne strani
  4. Grafična zasnova
  5. Vnos vsebine in prilagoditev
  6. Pregled spletne strani in popravki

Analiza nakupnega procesa in iskanj za izdelavo spletne strani

Preden začnemo z delom moramo razumeti, kdo so kupci, kako nakupujejo oz. izbirajo ponudnike, kako jih najdejo in kaj pričakujejo. To ne pomeni, da moramo vedno znova izvajati tržne analize, pač pa  to, da moramo vsaj razumeti, kako pride do nakupa. Poleg tega moramo razumeti tudi katere ključne besede kupci vnašajo v Google, ko iščejo naše podjetje in kako pogosto. Taka zasnova nam omogoča, da izdelamo spletno stran, ki je prilagojena kupcu, ki ga najde in tudi bolje prepriča.

Načrtovanje strukture spletne strani

Načrtovanje strukture spletne strani pomeni združevanje funkcionalnosti (uporabniške izkušnje, ki zahteva, da je vse kar uporabnik išče na dosegu, na logičnem mestu in dosegljivo v največ 3-h klikih) in prijaznosti iskalnikom. Ključne besede morajo biti dobro zastopane in vsaka od njih potrebuje svoj landing page, hkrati pa potrebujemo tudi “anchorje” v menijih.

Struktura je v bistvo to, da si izpišemo meni in imena spletnih strani.

Grafična zasnova spletne strani

Ko smo ugotovili, za kakšne uporabnike gre, koliko bo strani in kako bodo te strukturirane, potem lahko poiščemo izgled, ki bo primeren in združljiv z vsebino. Pri dizajnu spletne strani ni toliko pomembno, katere barve so nekomu všeč, pač pa katere barve delujejo v določenih primerih. Bolj od barve je pomembna uporabnost dizajna in  to kako je dizajn spletne strani združljiv z njeno vsebino. Bolj kot je dizajn v stilu dejavnosti oz. vsebine spletne strani, tem bolj prepričljiva je spletna stran, kar pomeni da tudi bolje dosega rezultate.

Vnos vsebine spletne strani

Pri vnosu vsebine na spletno stran je pomembna natančnbost in celovitost. Pomembno je, da je besedilo, ki ga vnašamo dobro, saj ravno toliko časa kot pisanje besedila in vnos slik vzame tudi umeščanje le-teh in zato ni smiselno tega početi dvakrat. Kar se celovitosti tiče pa je pomenbno da so slike poimenovane, tagi naslovov določeni, da je usklajenost med slikami in besedilom čimvečja.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja